Wanneer is het beste moment om in branding te investeren?

Het antwoord op deze vraag is simpel: elk moment. Want de branding van je bedrijf is, als het goed is, een doorlopend proces van meebewegen, aanpassen, doorontwikkelen. Kijkend naar de markt zou je merk zich altijd moeten ontwikkelen naar de omstandigheden die je waarneemt.

Een merk is nooit af. Altijd in ontwikkeling. Je bedrijf staat ook niet stil toch?

Maar, er zijn momenten waarop het geen slecht idee is om extra kritisch naar je merk te kijken en te beslissen of het tijd is voor branding of rebranding.

Ik heb er een paar voor je opgesomd. Let's dive in.

In de start-up fase

Start-ups zijn vet leuk om mee samen te werken. Waarom, you may ask? Het zijn bedrijven die nieuw op de markt komen met frisse ideeën. Ze staan vaak open voor rebellie, een knipoog en een lekker opvallend design. Andersdenkende ondernemers bewandelen andere paden.

Maar ik weet ook, in een start-up fase ben je druk met de ontwikkeling van je product of dienst en hoe die bijdraagt aan de wereld. Niet altijd ben je bezig met het imago van je merk. Toch is het in deze fase super belangrijk om in branding te investeren. Hoe ga je anders de wereld veroveren?

Die eerste indruk maak je maar één keer. En met een goede eerste indruk, maak je een goede start.

Als het heel erg goed gaat

Als het heel goed gaat met je bedrijf en 't geld tegen de plinten klotst, lijkt er misschien weinig reden voor een rebranding.

Want als het goed gaat en je bedrijf is gegroeid, ben je blijkbaar lekker bezig. Toch?

Waarschijnlijk ben je inderdaad lekker bezig. Met dingen. Dat wil niet zeggen dat je aan een gruwelijk merk aan het bouwen bent.

Dus kijk eens naar je merk. Past het bij jullie? En bij de tijd? Spreekt het je doelgroep daadwerkelijk aan? Of is de economie booming en stort je bedrijf in als de recessie aanklopt?

Ben je echt zo populair bij je doelgroep? The one and only? Of ben je gewoon een optie? Die kan komen te vervallen?

Waarschijnlijk wel, als je niets aan je branding doet.

En geen of te weinig merkfans hebt.

Vooral als je je bevindt in een competitieve markt. En al helemáál als je geen musthave maar een nice-to-have verkoopt.

Ai.

Krekels.

Schraap dat geld van de plinten en gebruik het om te investeren in de toekomst van je bedrijf. Voordat je te laat bent. I've seen it before.

Als je nergens tijd voor hebt

Deze hou ik even kort. Als iedereen in je team het druk heeft en er geen tijd is voor marketing, moet er een alarmbelletje af gaan.

Groei komt vaak met onrust en je eigen marketing is het eerste wat onderaan de to-do-list komt. Soms zelfs bij 't marketingteam. Logisch.

Maar, als je niet blijft zaaien komt er een moment dat je ook niet meer kunt oogsten. Ook logisch.

Als je hartstikke in slaap valt van jullie eigen marketing

Staat je copy vol met containerbegrippen? Ziet je website eruit als een gratis template?

Ziet de boel er aan de buitenkant niet uit zoals jullie aan de binnenkant zijn?

Voeren jullie marketing zonder ziel?

Dan is het tijd om de AED erbij te pakken.

Als je de vacatures niet gevuld krijgt

Heb je wel eens gedacht aan je tweede doelgroep?

De doelgroep die niet per se je producten of diensten koopt, maar die je wel moet aantrekken.

Om bij je te werken.

Om je producten of diensten te ver-ko-pen.

Bedenk eens: zou jij bij je eigen bedrijf willen werken als je 't plaatje alleen aan de buitenkant ziet?

Wanneer je lijdt aan chronisch-onvervulde-vacature-stress is het nooohohohooodzaak dat je je merk aantrekkelijker in de markt positioneert. Soms is employer branding de oplossing, soms is een gehele rebranding het antwoord.

Als de kern van je bedrijf is veranderd

Als het goed is, sluit de visuele identiteit van je bedrijf aan op de strategie. Wanneer je bedrijf ontwikkelt, ontwikkelen je visie en kernwaarden (onder andere) vaak mee. Dat kan gevolgen hebben voor je positionering in de markt. Check dus of de boel nog op elkaar aansluit en elkaar versterkt, in zo'n situatie.

Na een fusie of overname

Twee, drie, acht? Hoeveel bedrijven kunnen er fuseren? En hoeveel visies, missies en meningen brengt dat bij elkaar?

Juist ja.

Goed idee dus om bij een fusie of overname even stil te staan bij het gezamenlijke pad dat jullie gaan bewandelen. Ga opnieuw om de tekentafel. Schets de merkstrategie, teken een duidelijke positionering. Zo leg je 't fundament stevig, en ontstaat er een nieuwe 'we'. Klaar voor de toekomst.

Als je concurrentie hard op weg is de markt te veroveren

Op zich ben ik er niet zo'n voorstander van om te veel naar de concurrentie te kijken. Je moet volgens mij vooral focus hebben op je eigen identiteit en wat daarbij past. Die van de concurrent heeft daar niets mee te maken. En andersom.

Maar als je merkt dat er te veel potentiële klanten zijn die die je aan die pannenkoek vaneen concurrent verliest, is het wel noodzaak om te kijken waar dat door komt. Misschien is de voorkeur in de markt veranderd? Grote kans dat je bedrijf gewoon niet aantrekkelijk genoeg gepositioneerd.

Als je huidige huisstijl uit de vorige eeuw stamt

De vorige eeuw eindigde een dikke 20 jaar geleden. Dat is zowel kort, als lang geleden.

Het is kort geleden omdat een goed ontworpen logo prima heel wat jaren mee gaat. Kijk maar naar het logo van NS, ontworpen in 1968. Maar niet ieder logo is het logo van NS. Haha.

En het is lang geleden omdat we in de vorige eeuw voor 't eerst een website bezochten en briefpapier met 'n envelop zo ongeveer het enige middel was voor het creëren van een merkbeleving.

Het logo van NS is inmiddels iconisch natuurlijk. Maar 't is ook een beetje toeval dat dat logo onveranderd is gebleven. Gert Dumbar en René van Raalte (ontwerpers van het logo) hadden echt niet zo'n vooruitziende blik dat ze in '68 al wisten dat dit logo ook digitaal zo goed toepasbaar was, hoor. Nee.

Want dat is het ding natuurlijk. Je logo hoeft niet meer alleen in 't hoekje van een A4tje te shinen, het moet ook digitaal tot leven komen. En op heel veel andere merkmiddelen. Daar moet je logo samenwerken met alle andere elementen van je branding en dat creëert in zijn totaliteit dan, als het goed is, een onvergetelijke merkbeleving. Vooral in die bomvolle markt van nu.

Dus als je huisstijl uit de vorige eeuw stamt, check dan even goed of ie ook dynamisch is en klaar is voor de toekomst.

Veel redenen om in je branding te investeren he?

Ja vind ik ook. Laten we zeggen: ik zat er lekker in.

En nu ben ik benieuwd of dit je vooruit helpt. Daar heb ik 't tenslotte voor geschreven. Wil je het me laten weten? Mail me op hallo@lottehiemstra.nl

Maar heb je nou geen idee hoe je ervoor staat, hoe 't allemaal moet of waar je moet beginnen? Kun je niet objectief naar je eigen merk kijken? Ik wel. Laten we bellen, dan help ik je. Je kunt direct een afspraak in mijn agenda plannen →

Verder lezen?